neděle

04/02/17

Jsi tu jedenáctý den.

I přes neustávající mlhu poslední dny nabraly pozitivní nádech. S únorem přijela Dominika, jsi fakt ráda, že je tady, přece jen jste si toho za ty roky spolubydlení prožily spoustu. Jdete na nákup a u regálů s vínem si uvědomíš, jak ti chybělo její pragmatické ktore vino s kupime, to nebo hento? Počkaj, toto je vo väčšej zľave.* Uvaříte si k večeři těstoviny se zeleninou a guacamole a pak celý večer propovídáte nad vínem a čipsy. Druhý den vás obě bolí břicho. Z čipsů jste zas na chvíli vyléčené.

Tvoje strava si už zasluhuje vlastní hashtag #bønnerogkulhydrater. Z nákupu čtyř plechovek fazolí bonduelle v akci za dvacet dánských peněz se až podezřele raduješ a to kilo kuskusu rychle ubývá. Tvoje tělo je ale nespokojené, svědí, loupe se, všude samá neplecha. Přechod z téměř veganské a bezlepkové stravy na vegetariánskou a velmi s-lepkovou neprobíhá hladce. Budeš muset kuskus a těstoviny nahradit něčím bez lepku, jinak se zblázníš. Trochu lituješ, že sis nepřivezla pásek, protože ti začínají plandat kalhoty.

Tvůj únor rozhodně není suchý. S holkama si v pátek večer vyjdete po fredagsbarech. Nakonec stihnete navštívit jen tři, lingvistický, skandinavistický a historický, ani jedna vlastně nemáte moc náladu na fest. Seš spokojená, v historickém baru míchali white russian, tvůj nejnostalgičtější koktejl. Reálie: Většina fakultních oddělení má svůj vlastní páteční studentský bar. V prostorách univerzity. Studenti studentům. Student friendly ceny, hudba, fotbálek, vožralí študáci. Často se ukážou i vyučující. Kdežto každý vánoční večírek na pražské fakultě musel nemilosrdně skončit úderem deváté a člověk si připadal jako rebel, když se trochu cinknul svařákem na účet ústavu. Doma jsi po půlnoci a před spaním ještě stihneš jednu epizodu Twin Peaks.

Sobotní odpoledne se s Dominikou vydáváte na příjemný cyklovýlet do prodejny se švédským nábytkem na severu města. Pět kilometrů do táhlého kopce, viditelnost asi na deset metrů, přehazovačka tě neposlouchá. Odměňujete se v místní restauraci - ona daim koláčem a ty jablečným pohárkem s krokantem s šlehačkou. Potřebuješ si koupit krabice, abys měla kam ukládat svůj nepořádek. Plán skvělý, ale jen do toho okamžiku, než ti u regálu s krabicemi dojde, že převézt dvě pitomé pingly domů na kole bude asi nemožné. Prý to zvládnete. Na parkovišti hrajete pět minut tetris s kolem a zavazadlem nestandarsních rozměrů, načež jej v zoufalství zaklíníš mezi košík a sedadlo. Je to pohled pro bohy, takže je ho třeba důkladně zvěčnit. I přesto, že ses vrátila promočená, zmrzlá a
utahaná, pokaždé, co na tu krkolomnou jízdu pomyslíš, cukají ti koutky. Už dlouho ses tak ze srdce nezasmála.

Večer strávíš nad čajem a knížkou.

*omluva všem, kdo doopravdy umí slovensky

2 komentáře:

  1. * už bys mohla tu větu umět napsat, když už s Dominikou chlastáš tak dlouho. Chceš doučko?

    Mám radost, že si to tam užíváš. :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nahodou jsem si docela jista, ze to je skoro spravne... meow

      Vymazat